dau02Empresari és un que persegueix una idea productiva. John Mundell (Indianàpolis, EUA) ens n’explica una d’enginyosa.
John Mundell és un enginyer civil amb més de 34 anys d’experiència professional.  L’any 1995 va iniciar amb altres l’empresa Mundell & Associates, una consultoria de projectes de desenvolupament ambiental sostenible on treballen actualment una vintena d’experts enginyers, geoquímics, geofísics, etc. Ofereixen els seus serveis a petites i mitjanes empreses, administracions públiques, entitats, etc. de diversos països a tot el continent americà, Àsia i Europa. Els seus projectes miren de donar solució als desafiaments ambientals actuals, relacionats amb el recurs de l’aigua, els problemes de contaminació, el desenvolupament i la sostenibilitat del planeta…

Ara, volem conèixer més detalls de la seva trajectòria professional, dels seus plantejaments en el món laboral i les seves estratègies. Ho fem començant per la seva darrera invenció: «el dau de l’empresa».

 

Aquest dau no té massa a veure amb els recursos naturals del planeta i els projectes de desenvolupament…

És cert, però és
una troballa que aporta quantiosos beneficis a l’empresa, tot i que no es calculen en dòlars ja que influeixen en els recursos humans i les relacions interpersonals.

John Mundell

John Mundell

Com va néixer la idea del dau de l’empresa? És veritat que la vas tenir mirant un altre dau que tenies a la taula del teu despatx?

Així ha estat! A la meva taula tinc el dau de l’amor, basat en l’art d’estimar de Chiara Lubich. El fan servir molt els nens i nenes, però si ho entenen els infants, vol dir que també els grans ho podem entendre. Bé doncs, vaig pensar que a més a més, es podria «traduir» en conceptes comprensibles per als empresaris. El dau de l’empresa ens recorda que cal anteposar les relacions entre les persones als beneficis. Aquest és un potent missatge per a les empreses!

Sens dubte, però… és eficaç?

I tant! Ho és per a mi i sé que també ho és per a altres. Un dia vaig llançar el dau i va sortir: «Ajuda amb accions, no només amb paraules». Al final d’aquell dia, que havia estat intens, un company va deixar molts papers en desordre. Vaig pensar: “Hauria d’haver endreçat tot això abans de plegar!”. Però després vaig recordar la frase del dau, «ajuda amb accions, no només amb paraules» i vaig decidir endreçar jo mateix la taula de treball. Sense pensar-ho dues vegades m’hi vaig posar. Després, aquell company, quan va tornar al despatx per recollir del tot, es va adonar que estava ja tot en ordre i li va dir a un altre: «La veritat és que és molt maco veure de quina manera ens ajudem aquí…». És un exemple molt petit, però aquest és el tipus de revolució que promou el dau de l’empresa.

La combinació del dau i la feina, sembla que sigui una mena de joc… Quin concepte tens tu del treball?

El treball és una part necessària i important de les nostres vides. Pot ser una via per a cada treballador, per tal de desenvolupar el seu potencial de creativitat, d’intel·ligència, reforçant la dignitat de cada persona. No obstant, també pot ser un lloc d’esclavatge i treball monòton, on el temps passa sense un significat o propòsit… Enfocar-ho d’una manera o d’una altra depèn molt de l’ambient en el lloc de treball i de les actituds dels propietaris, gerents i treballadors de l’empresa. Actualment, les dificultats econòmiques posen massa èmfasi en els beneficis de l’empresa i el seu creixement, en detriment de les persones. El resultat pot ser un estrés afegit, una davallada de la motivació i el benestar dels treballadors i en acabant, un bloqueig dels recursos humans de l’empresa.

Aleshores, quines opcions hi ha per no arribar a aquesta situació?

La resposta és clara, tenim poques probabilitats si ho fem sols. Però si comencem a pensar i treballar col·lectivament amb altres persones que comparteixen la mateixa mentalitat en altres empreses, l’impacte de les nostres idees i accions pot arribar més lluny del que ens imaginem.

I què heu fet doncs per promoure aquesta xarxa d’empreses?

Mundell & Associates s’ha unit al projecte de l’Economia de Comunió (EdC), que convida a viure una nova cultura econòmica i cívica, la «cultura del donar». Iniciada el maig de 1991 per Chiara Lubich, l’EdC està formada per empresaris, treballadors, directius, consumidors, ciutadans, investigadors, etc. compromesos a diversos nivells en la promoció d’una praxi i una cultura econòmica caracteritzada per la comunió, la gratuïtat i la reciprocitat, proposant i vivint un estil de vida alternatiu al dominant en el sistema capitalista. Actualment, gairebé 900 empreses a tot el món, de totes les mides, s’han sumat a aquest projecte.

mundell03Estem parlant de teoria o de pràctica?

De totes dues coses. Des del seu naixement, s’han desenvolupat centenars de tesis universitàries sobre els principis teòrics de l’EdC que aprofundeixen els seus fonaments. Tota aquesta teoria, no tindria validesa si no estigués avalada pel testi-moniatge de les empreses on es posa en pràctica. En aquest sentit, una aposta de Mundell & Associates és la de patrocinar un programa de pràctiques, adreçat a joves majors de 21 anys interessats a realitzar una experiència laboral en una empresa de l’EdC. En els últims anys una vintena de joves dels EUA, Brasil, Espanya, Veneçuela, Argentina i Itàlia se n’han beneficiat. Aquest programa es va inaugurar precisament amb l’intercanvi de Daniel Mundell treballant a les empreses Externa i CFT&Asociados, de Barcelona, i el català Xavier Coll-Vinent a la nostra empresa. La finalitat de l’estada és la de facilitar a aquests joves una experiència real de la vida laboral en una empresa de l’EdC que els ofereixi una formació tècnica en la seva àrea d’interès, juntament amb una formació espiritual i cultural sobre els ideals i objectius de l’EdC tal i com es viuen a l’empresa.

Podríem dir que els grans projectes comencen amb petites accions…

Estic totalment d’acord. I per això, animo tots els treballadors, caps i empleats, a posar en pràctica els principis del dau de l’empresa. Si comenceu, experimentareu els seus efectes revolucionaris.

Gràcies, John per aquesta recomanació. Desitgem molt bona sort a la teva empresa i a totes les empreses de l’Economia de Comunió arreu del món.

Joan Maria Bovet i Antoni Pedragosa

Text publicat a la revista Ciutat Nova 155, desembre 2014

 


EL DAU DE L’EMPRESA

Una nova estratègia de col·laboració en el món empresarial.

dau01

L’objectiu

Transformar l’ambient de treball, aconseguir canvis socials mitjançant decisions basades en la persona.

Com funciona

Agafes el dau i… el llances. Llegeixes la cara que surt i mires de viure-ho al teu lloc de treball. Al final del dia, pensa sobre com ha canviat la teva manera d’actuar i comparteix la teva experiència. És senzill: el llances, el llegeixes, ho vius, ho comparteixes i experimentes els  sorprenents resultats!

Les sis cares

1. Els competidors, també poden ser amics

2. Ser el primer a ajudar els altres

3. Compartir experiència, temps, un mateix

4. Construir relacions cada dia

5. Ajudar amb accions, no només amb paraules

6. Valorar cada persona, cada idea

CN150_Portada_petitaClica aquí per fer rodar el dau.

 

 

Sobre l´autor

Psicòleg clínic a Centre Gestalt-Fis | Més articles

Especialista en Psicologia Clínica
Director del Centre de Psicologia Clínica i Fisioteràpia, Gestalt-Fis, Família i Salut
Treballa en el nivells de consciència i evolució espiritual del Dr. David Hawkins.
Imparteix cursos de Formació sobre el Mapa de la Consciència i acompanya processos d’evolució espiritual.

Més articles

Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.

0

Finalitzar Compra