Donar una nova vida a la ferralla, formant un cicle de vida infinit a la matèria del producte.

 


Des de ben petit, en Ramiro ha estat un enamorat de les bicicletes. Quan vivia a l’Argentina, acostumava a pujar turons amb el seu germà o simplement utilitzava la seva bicicleta per desplaçar-se a tot arreu. Tant, que fins i tot els veïns del seu barri sempre li preguntaven: “Ramiro, ¿cuándo vas a bajarte de la bici?”. Així doncs, en Ramiro es trobava sovint amb la necessitat de reparar petits engranatges o canviar algunes peces de les seves bicicletes. A mesura que anaven passant els anys, anava absorbint més aprenentatges i entenia millor tots els components de les bicicletes, resultant-li cada vegada més fàcil reparar-les.

Quan va arribar a Barcelona, en Ramiro va començar a treballar en un taller de bicicletes, però sempre amb la idea d’algun dia muntar el seu propi negoci. El 2013 va poder fer realitat aquesta idea que li rondava pel cap i va obrir El Ciclo al Carrer Nou de Sant Francesc, al Barri Gòtic, com a botiga de bicicletes i tours exclusius. Però el que fa especial el seu negoci no són les bicicle- tes en si, sinó les làmpades que fabrica amb peces de bicicletes velles, donant una segona vida i sabent apreciar la bellesa d’un munt de ferralla a la qual molta gent no donaria una altra oportunitat.

 


Una nova vida

El projecte de les làmpades va sortir del seu instint més creatiu quan, en adonar-se del seu control sobre els engranatges i peces
de les bicicletes, va voler provar de fer una cosa totalment innovadora: obres d’art lumíniques que poguessin acabar decorant les cases de molts barcelonins.

Fa aquestes làmpades a partir de la transformació de la ferralla, un material del qual la gent en té una concepció bastant negativa, ja que s’entén com una cosa vella, inútil i bruta. Així, en Ramiro dóna valor a una peça que abans no era valorada per ningú, i aquí és on rau la màgia de la seva feina.

Procés pel qual en Ramiro converteix una bicicleta en una làmpada

Pel Ramiro, a més, no hi ha diferència entre el món personal i el professional, ja que els dos estan fusionats en el barri, on ha teixit tota una xarxa de connexions que dóna un valor afegit a la seva feina. Així doncs, per ell, les làmpades i les bicicletes no són una simple font d’ingressos, sinó el seu estil de vida i així ho demostra, donant una se- gona vida a aquelles bicicletes que estaven sentenciades a acabar a la deixalleria.

 

Inés Cucalón, Nina Blasi, Marina García i Roc Vila

 

Article publicat en la Revista número 178, Llum Invisible. Ja disponible a l’iQuiosc.

Sobre l´autor

Més articles

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra