La manera de ser i de pensar d’algunes persones, s’aparta tant del comú denominador, que podem dir que són persones singulars. Una d’aquestes, de qui precisament enguany s’acompleix el centenari del seu naixement, és Raimón Panikkar. El fet de ser fill  de mare catalana i pare hindú, li va aportar unes arrels, orientals i occidentals alhora, cosa que li va donar una amplitud de mires que feren extraordinàriament atractiu el seu pensament. Va ser llicenciat en Ciències Químiques i també en Filosofia.  Aquestes polaritats entre Orient i Occident, ciències i lletres,  cristianisme i hinduisme, fan de Panikkar un personatge universal, en qui els seus amplis coneixements, donen pas a un estat superior que és la saviesa. Es tracta d’un estat que ens obre la porta a la contemplació, que dona pas al respecte a allò que és diferent i ens aplana el camí sempre necessari del diàleg. La casa de Tavertet, on va fixar la seva residència, era precisament això : un espai de diàleg. Recordo aquelles converses, com uns moments de reflexió intemporals… eren vàlids abans, ho són ara i ho seran sempre. Es parlava de tot, sempre amb l’objectiu de veure què es allò que ens uneix i ens allibera. Assenyalava que la llibertat, o era per a tots, o no era llibertat. Si m’allibera a mi però esclavitza a un altre, no és llibertat. Veia la diversitat com una riquesa i una realitat, per què el món és divers i plural. I és aquí, on hem d’aprendre a escoltar i respectar les raons dels altres, mirant més allò que ens uneix, que no pas allò que ens separa.  Posava de relleu, que totes les religions tenen un component ètic, i és justament en aquest espai on podrem veure els valors que compartim, essent sempre genuïnament autèntics defensors de la justícia, de la fraternitat i de la pau.

Antoni Pedragosa

Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Radio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de la Eurocamara en temes de medi ambient.

Licenciado en Ciencias Quimicas, Màster en Astronomia, casado con Blanca, dos hijos, cuatro nietos, col·laborador habitual de Radio Estel, de Ciutat Nova i de CAT-Diàleg. Asesoramientos especiales en la Eurocamara,en temas de medio ambiente.
Antoni Pedragosa

Latest posts by Antoni Pedragosa (see all)